Wat is een VvE?

Timo de Jong | 16 Sep, 2022

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. 

Wat is VvE Beheer?

Wat is een VvE?

Wat is een VvE vraagt u zich misschien af? De vereniging van eigenaars, ook wel als VvE afgekort, is een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van appartement- en woningeigenaars behartigt. Bij het kopen van een appartement of woning komt het vaak voor dat de woonruimtes onderdeel zijn van een groter gebouw. 

Hierbij is de kans groot dat er ook gemeenschappelijke ruimtes zijn, denk aan bijvoorbeeld een gang of trappenhuis. Zulk soort ruimtes zijn niet het eigendom van de bewoner of de appartement- of woningeigenaars. Aangezien deze ruimtes toch het nodige onderhoud met zich meebrengen, is het van belang dat iemand deze taken op zich neemt. Dit is waar de VvE aan bod komt! In deze blog geven wij ook naast de vraag “wat is een VvE” ook antwoord op een aantal andere vragen.

Taken VvE beheerder

Een VvE speelt dus een belangrijke rol in de gemeenschappelijke ruimtes. Maar wat zijn de exacte taken van een VvE beheerder? De VvE kan zelf bepalen welke taken de VvE beheerder dient uit te voeren. Vaak komt dit neer op het administratief, financieel, technische en bestuurlijk beheer. Daarnaast lost de beheerder problemen op en zorgt het voor de juiste verzekeringen. Meer informatie over wat er komt kijken bij deze taken en wat OPTIMO beheer hierin kan beteken vind u op onze diensten pagina.

Wat is het appartementsrecht?

Wanneer je je afraagt “wat is een VvE” dan kom je ook direct uit bij het appartementsrecht. Voor de leden van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren is het appartementsrecht een bekend begrip. Appartementsrecht wordt gekocht wanneer iemand een woning koopt die onderdeel uitmaakt van een groter gebouw, bijvoorbeeld een appartementencomplex of een flatgebouw. 

Dankzij het appartementsrecht krijgt u exclusief gebruiksrecht op de door u aangekochte woning in het grotere gebouw. Het appartementsrecht stelt ook dat u eigendom van het gebouw samen deelt met andere bewoners van het gebouw. Dus bij aankoop van het appartement koopt u in feite twee dingen: mede-eigendom van het gehele gebouw én het exclusieve recht om uw appartement te mogen gebruiken. 

De VvE beheert alle gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw en zorgt ervoor dat de belangen van alle appartement- en woningeigenaars behartigd worden. Dit kan een complex verhaal worden. Daarom is het aan te raden om de juiste juridische kennis toe te passen bij VvE beheer. Zo voorkomt u een hoop narigheid met buren én worden alle verplichtingen netjes nageleefd door alle appartement- en woningeigenaars in het gebouw.

Voordelen VvE uitbesteden

Nu de vraag “wat is een VvE” beantwoord is heeft u misschien nog veel meer vragen. U kunt ervoor kiezen om VvE beheer uit te besteden. Dit is geen gek idee, want er komt nogal wat bij kijken. Denk aan financieel, technisch en bestuurlijk beheer. Het is van belang dat deze taken goed worden uitgevoerd. VvE uitbesteden is een verstandige keuze wanneer u weinig tijd in de week over heeft, wanneer u niet genoeg kennis van zaken heeft, of simpelweg een extra hand hulp kunt gebruiken! Er gaan een aantal voordelen gepaard met het uitbesteden van VvE beheer. 

Wat is een VvE

De voordelen van VvE beheer uitbesteden:

  1. Uiteraard komt er een kostenplaatje bij kijken wanneer u ervoor kiest om het VvE beheer uit te besteden. Maar, let op. Deze investering verdient u binnen de kortste keren terug. Sterker nog, op den duur bespaart u zelfs geld. Met OPTMO Beheer haalt u een expert in huis die alle taken van het VvE beheer efficiënt en vakkundig uitvoert.

     
  2. Bij het uitbesteden van VvE beheer verlaagt u de kans op risico’s. Een professioneel VvE beheerder weet achterstallig onderhoud direct aan te pakken. Daarnaast bezit de VvE beheerder over de juiste kennis, op alle relevante vlakken. Bijvoorbeeld op juridisch gebied kan VvE beheer soms complex zijn. Door het VvE beheer uit te besteden aan een expert weet u zeker dat een hoop complexe juridische vraagstukken vakkundig worden afgehandeld.

     
  3. Het kan lastig zijn om nieuwe leden voor het bestuur van de Vereniging van Eigenaren te vinden. Daarnaast kunnen er ongemakkelijke situaties ontstaan wanneer de leden van het bestuur bewoners van het gebouw zijn en ze elkaar op verantwoordelijkheden moeten aanspreken. Het is dan verstandig om het VvE beheer uit handen te geven aan een onafhankelijke én professionele partij.

Verzekering Vereniging van Eigenaren

De Vereniging van Eigenaren is verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Namelijk de aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering VvE, bent u verzekert van dekking van financiële gevolgen van schade aan bewoners en derden of hun spullen die via het gebouw zijn ontstaan. 

De opstalverzekering VvE dekt schade aan het gebouw die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm of lekkage. Financiële gevolgen van dit soort materiële schade worden via de opstalverzekering opgevangen. Naast deze verplichte verzekeringen is het ook aan te raden om als individuele eigenaar een goede verzekering af te sluiten, zoals een inboedelverzekering. In geval van bijvoorbeeld diefstal, dekt de inboedelverzekering vaak financiële gevolgen.

VvE uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Wij zorgen en ontzorgen u op alle gebieden binnen VvE en staan altijd voor u klaar.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen die wij binnen krijgen bij dit artikel “Wat is een VvE” hieronder beantwoordt.

Is een VvE bijdrage verplicht?

Ja, een bijdragen is verplicht. Bij het kopen van een appartement wordt u direct lid van een VvE. Het is niet mogelijk om dit op te zeggen. Wanneer u uw huis verkoopt, wordt de VvE via de notaris stopgezet.

Wat zijn de kosten van een VvE?

De kosten van de VvE worden vaak jaarlijks begroot door de VvE beheerder. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Hoe meer voorzieningen, hoe vaker er onderhoud nodig is en hoe groter de kans op hogere kosten.

Wat is een VvE splitsingsakte?

Wat is een VvE splitsingsakte? Een splitsingsakte is een officieel document van de notaris waarin staat hoe de appartementsrechten zijn verdeeld. In de splitsingsakte staat dus welke onderdelen van het gebouw privé en welke gemeenschappelijk zijn.

Wat is een VvE die slapende is?

Wat is een VvE die slapende is? Een slapende VvE is een VvE waarin geen enkele activiteit wordt ontplooid. Er worden geen ledenvergaderingen gehouden en administratie bijgehouden. Bij wet is dit verboden, dus de slapende VvE moet zo snel mogelijk geactiveerd worden. 

Hoe wordt een slapende VvE geactiveerd?

Om een slapende VvE te activeren dient er eerst een vergadering te worden gehouden en alle documentatie te worden verzameld. Het is van groot belang om alle bewoners goed te betrekken bij dit proces. Op het moment dat maar een klein deel van de bewoners de oprichtingsakte tekent wordt deze ongeldig verklaard

Mogen huurders meebeslissen over het onderhoud?

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

Graag helpen wij u

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan

We nemen binnen één dag contact met u op.

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. In deze blog leg ik je uit waar alle VvE kosten vandaan komen, en wat je kunt doen om kosten te besparen.

Lees verder »
VvE Verduurzamen, Verduurzamen binnen de VvE. Blog

VvE verduurzamen

Verduurzaming, een steeds belangrijker onderwerp. Toch lopen veel VvE’s hierop achter. Daarom dan ook de vraag, de VvE verduurzamen, hoe doe je dat? Wij leggen het uit!

Lees verder »