VvE Zonnepanelen

Timo de Jong | 23 apr, 2024

Wil je het VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres.

VvE Zonnepanelen

Zonnepanelen voor de VvE: Hoe zit dat?

Het de voortdurende groei van milieubewustzijn en de druk om duurzame energiebronnen te omarmen, kijken steeds meer Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) naar zonnepanelen als een haalbare optie. Maar hoe werkt dat precies? Hoe kan een VvE het beste profiteren van deze groene energiebron? En hoe zitten de juridische zaken in elkaar? In deze blog ga ik dieper in op de mogelijkheden en overwegingen.

VvE Zonnepanelen, wat zijn de mogelijkheden?

Voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaars) bieden zonnepanelen een aantrekkelijke mogelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd de energiekosten voor hun leden te verlagen, met name door de algemene ruimtes hiermee van stroom te voorzien. Dit resulteert in lagere VvE-bijdragen. Het proces omvat het verkrijgen van goedkeuring van leden, het onderzoeken van subsidies en financieringsregelingen, en het beoordelen van de technische haalbaarheid. Gelukkig zijn er subsidies, leningen en financieringsmogelijkheden beschikbaar hiervoor. Door samen te werken met een VvE-beheerder die op de hoogte is van de regelingen, kan de drempel voor deze investering nog wel eens lager liggen dan gedacht.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn een tal van manieren om als VvE te verduurzamen. Waarom zou jouw VvE zonnepanelen kiezen? Het is niet de goedkoopste optie, en ook niet de gemakkelijkste. Maar zonnepanelen brengen een hoop voordelen met zich mee:

1. Kostenbesparing op energie

Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van zonnepanelen voor VvE’s is de kostenbesparing op energierekeningen. Door zelf elektriciteit op te wekken, kunnen VvE’s de uitgaven voor elektriciteit drastisch verminderen, wat op de lange termijn aanzienlijke financiële voordelen oplevert voor de eigenaren.

2. Waardestijging van het vastgoed

Als de VvE zonnepanelen installeert kan dit de waarde van het vastgoed verhogen. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in woningen met duurzame energievoorzieningen vanwege de lagere energiekosten en positieve milieu-impact, wat kan leiden tot een hogere verkoopprijs en een snellere verkoop van de appartementen binnen de VvE.

3. Ecologische voordelen

Het gebruik van zonne-energie vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen en verlaagt de CO2-uitstoot, waardoor de VvE een positieve bijdrage levert aan de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van het milieu voor toekomstige generaties. Wil je meer lezen over andere manieren om te verduurzamen? Lees dan deze blog.
VvE Zonnepanelen

VvE beheer door OPTIMO

Ik hecht veel belang aan duurzaamheid. Een VvE verduurzamen is een uitdagend maar lonend proces. Het leidt niet alleen tot kostenbesparingen voor de eigenaren, maar ook tot een positieve impact op het milieu.

Het is mijn missie om jouw VvE écht te ontlasten van de vele verantwoordelijkheden die bij het VvE beheer komen kijken. Denk daarbij aan de verduurzaming van het gebouw, de maandelijkse ledenbijdrage, de jaarrekeningen, het technisch beheer, en alle wettelijke eisen vanuit het geldende modelreglement.

Verduurzaming wordt steeds belangrijker, ook voor VvE’s. Door mij hier dit jaar op te focussen, wil ik mijn dienstverlening verder uitbreiden en ervoor zorgen dat ik VvE’s nog beter kan begeleiden in dit proces. Ik ben een aanspreekpunt voor de eigenaren, en van mening dat een goede beheerder de VvE echt moet leren kennen. Dit doe ik bijvoorbeeld door langs te rijden als ik in de buurt ben en door kort op de actiepunten te zitten.

VvE zonnepanelen, alles op een rijtje

De meest gebruikelijke toepassing van zonnepanelen is elektriciteitsopwekking. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen. Deze elektriciteit kan worden gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals verlichting, verwarmingssystemen, apparaten en meer.

“Verlichting” spreekt voor zich; je kan de elektriciteit van de zonnepanelen gebruiken om de lampen te laten branden. Zonnepanelen kunnen worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Een warmtepomp wordt gevoed met elektriciteit en de panelen kunnen deze elektriciteit leveren. Bij “apparaten” kan je denken aan de eventuele lift, maar ook aan individuelen huishoudelijk apparaten.

Als we een beetje uitzoomen, kan jouw VvE zonnepanelen op twee manieren inzetten:

  1. Om alleen de algemene ruimtes van stroom te voorzien
  2. Om ook alle appartementen van stroom te voorzien

1. Om alleen de algemene ruimtes van stroom te voorzien

In de eerste situatie plaats de VvE zonnepanelen om de verlichting in de gangen, de liften, en de andere gedeelde faciliteiten van elektriciteit te voorzien. Hierdoor dalen de energiekosten van de VvE. Dit is de situatie die ik altijd adviseer. Ook wanneer de VvE ervoor kiest om alle appartementen met zonne-energie van stroom te voorzien, is het verstandig om eerst het netstroom verbruik van de algemenen ruimtes op nul te krijgen.

Omdat de VvE nu zijn eigen stroom opwekt, zal de ledenbijdragen op den duur verminderen. Dus, hoewel het duur kan zijn om zonnepanelen te plaatsen, is het op de lange termijn kostenbesparend.

2. Om ook alle appartementen van stroom te voorzien

In de tweede situatie wil de VvE zonnepanelen gebruiken om alle individuele appartementen van stroom te voorzien. Dit vereist een grotere installatie en mogelijk meer financiering, maar het kan resulteren in aanzienlijke besparingen voor individuele appartementseigenaren. Ook wordt het gebouw meer zelfvoorzienend. De aanschaf van zonnepanelen zorgt voor een waardestijging van het vastgoed, omdat duurzaamheid en duurzaam wonen in onze samenleving steeds belangrijker wordt.

Een VvE verduurzamen is een uitdagend maar lonend proces.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer de VvE een beslissing maakt over het aanschaffen van zonnepanelen, is het belangrijk om ook de juridische kant in overweging te nemen. Hierbij doel ik op het eigendomsrecht van de panelen en de financiering voor de panelen. Wanneer er geld geleend wordt kan er aan de geldvertrekker een hypotheekrecht worden gevestigd. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de juridische implicaties en mogelijke oplossingen, om problemen te voorkomen.

Wanneer jouw VvE zonnepanelen wil aanschaffen, kan de VvE drie dingen doen:

  1. De VvE financiert de zonnepanelen zelf
  2. Financieren via een lening
  3. Zonnepanelenexploitant

1. De VvE financiert de zonnepanelen zelf

De VvE kan ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf aan te schaffen. Met eigen middelen of door middel van een eenmalige bijdrage van de leden. Dit is het makkelijkste als het gaat om de juridische kant van zaken. In deze situatie is er geen externe financiering nodig van buiten de VvE en worden de panelen eigendom van de VvE. Dit betekent dat elke eigenaar binnen de VvE een aandeel heeft in de zonnepanelen. De grote van dit aandeel is afhankelijk van zijn of haar breukdeel.

Soms kan de VvE een subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. De subsidies verschillen per gemeente. Wel is sinds 1 januari 2023 het btw-tarief op zonnepanelen 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning.

Lees meer over subsidies en verduurzamen.

2. Financiering via een lening

Als de VvE niet voldoende kapitaal heeft om de zonnepanelen zelf aan te schaffen, maar wel de controle wil behouden over het systeem, kan een lening de oplossing zijn. De VvE kan een lening afsluiten om de aanschaf en installatie van de zonnepanelen te financieren. Een interessante optie voor VvE’s is de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De VvE kan deze lening voor 100% inzetten om zonnepanelen te financieren. In deze situatie zal de geldverstrekker zekerheid willen bedingen en kan een hypotheekrecht worden gevestigd.

3. Zonnepanelenexploitant

Het is ook mogelijk dat de VvE zonnepanelen niet zelf wil aanschaffen en installeren, maar wél de stroom wil afnemen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de eigendom van het gebouw en de eigendom van de zonnepaneleninstallatie. Met andere woorden; omdat dat zonnepanelen op het eigendom van de VvE (het dak) bevestigd worden, gaat de eigendom van de panelen direct na plaatsing over naar de VvE. De VvE bezit het dak, en daarmee in juridische zit ook de panelen bezitten.

De oplossing hiervoor is opstalrecht, waarmee een zelfstandig recht van opstal op het dak wordt verkregen. Je maakt het dak en de panelen van elkaar los. Dit maakt het mogelijk om een hypotheekrecht te vestigen op het opstalrecht dat de zonnepanelenexploitant heeft verkregen. De stroom die de panelen opwekken kan aan de VvE worden verkocht.

Het kan best wel lastig zijn om dit te regelen, zeker wanneer je niet goed thuis bent in de wettelijke rechten en plichten van een VvE. Gelukkig kan je dit bij jouw VvE beheer uitbesteden. Ik help je graag met verduurzamen en kan advies geven over juridische zaken.

Zonnepanelen plaatsten

Het plaatsen van de zonnepanelen kan een puzzel zijn. Niet elke plek is hiervoor geschikt. Zo moet er rekening worden gehouden met dakoriëntatie, schaduwval, en de draagkracht van het dak. Het is verstandig om een ervaren en gecertificeerde installateur in te schakelen om een succesvolle installatie te garanderen. Hieronder licht ik toe waar je o.a. rekening mee moet houden:

  • Dakoriëntatie: De ideale oriëntatie van zonnepanelen is naar het zuiden gericht, met een hoek tussen 20 en 50 graden. Dit maximaliseert de blootstelling aan zonlicht gedurende de dag. Als het dak niet ideaal georiënteerd is, kan het nodig zijn om de panelen op een andere manier te plaatsen om de beste prestaties te behalen. Maar ook op een steiler of platter kunnen de zonnepanelen vaak prima geplaatst worden.
  • Schaduwval: Ontwijk zoveel mogelijk de schaduw, zodat er tijdens de dag geen schaduw op de panelen ligt. Denk hierbij aan de schaduw van bomen, andere gebouwen of schoorstenen. Zelfs kleine hoeveelheden schaduw kunnen de prestaties van het systeem verminderen.
  • Draagkracht van het dak: Voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, moet worden gecontroleerd of het dak voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de panelen te dragen. Niet alle daken zijn sterk genoeg om een standaard zonne-energiesysteem te dragen.
  • Ruimte: Hoeveel plek is er op het dak? Boven op een schoorsteen kan natuurlijk geen zonnepaneel geplaatst worden. Als je gaat uitrekenen hoeveel panelen er op het dak passen, moet je dus rekening houden met dit soort obstakels. Een zonnepaneel moet ook op ongeveer 20 centimeter van de nok en op 20 centimeter van de dakrand af liggen.
  • Wettelijke vereisten: Controleer lokale bouwvoorschriften en regelgeving met betrekking tot de installatie van zonnepanelen. Mogelijk zijn er vergunningen of toestemmingen vereist voordat de installatie kan plaatsvinden.

VvE uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wil je jouw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met je meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Ik zorg en ontzorg je op alle gebieden binnen VvE, en sta altijd voor jou klaar.

Ik maak graag een keer kennis!

Veelgestelde vragen VvE

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Ja, bij het kopen van een appartement wordt u direct lid van een VvE. Het is niet mogelijk om dit op te zeggen. Wanneer u uw huis verkoopt, wordt de VvE via de notaris stopgezet.

De kosten van de VvE worden vaak jaarlijks begroot door de VvE beheerder. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Hoe meer voorzieningen, hoe vaker er onderhoud nodig is en hoe groter de kans op hogere kosten.

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

VvE beheer houdt zich voornamelijk bezig met administratieve en financiële zaken, terwijl het VvE bestuur in gesprek gaat met de eigenaren en de vergaderingen organiseert. Als bestuur ben je uiteindelijk verantwoordelijk. Je kan uiteraard een hoop uitbesteden aan de VvE beheerder.

Een betrokken VvE Beheerder?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van

Lees verder »
VvE Verduurzamen, Verduurzamen binnen de VvE. Blog

VvE verduurzamen

Verduurzaming, een steeds belangrijker onderwerp. Toch lopen veel VvE’s hierop achter. Daarom dan ook de vraag, de VvE verduurzamen, hoe doe je dat? Wij leggen het uit!

Lees verder »