Kosten VvE beheer

Timo de Jong | 13 feb, 2024

Wil je het VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres.

Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. In deze blog leg ik je uit waar alle VvE kosten vandaan komen, en wat je kunt doen om kosten te besparen.

Wat voor soort kosten heeft een VvE?

De meest voor de hand liggende kosten voor VvE leden zijn de maandelijkse bijdragen. De maandelijkse bijdragen dekken de reguliere VvE kosten zoals verzekeringen, schoonmaak, en klein onderhoud. De hoogte van deze bijdragen is afhankelijk van de grootte van het appartement en de voorzieningen binnen het complex.

Een essentieel onderdeel van de VvE financiën is het reserveringsfonds. Dit fonds dient als buffer voor toekomstige grote uitgaven, zoals renovaties of groot (onvoorzien) onderhoud. Een goed gevuld reserveringsfonds is cruciaal om onverwachte kosten te kunnen dekken zonder direct de maandelijkse bijdragen te moeten verhogen. Tevens is sinds 2021het reservefonds verplicht.

VvE beheer kosten omvatten de vergoeding van de professionele diensten van een beheerder. Deze kosten dekken onder andere administratief werk, financieel beheer en technisch onderhoud. De hoogte van deze kosten varieert sterk op basis van de gewenste dienstverlening en het takenpakket van de beheerder.

Naast de reguliere kosten zijn er ook incidentele kosten die kunnen opduiken. Denk hierbij aan juridische kosten bij geschillen, onverwachte reparaties of specifieke projecten die niet onder het reguliere onderhoud vallen.

In de rest van deze blog ga ik specifiek in op de kosten van VvE beheer.

Kosten van VvE Beheer

Waarom OPTIMO als VvE beheerder?

Ik, Timo, ben de oprichter van OPTIMO VvE Beheer. Ik ben professioneel en lever maatwerk. Geen twee VvE’s zijn hetzelfde. Om goed vast te stellen wat jouw VvE nodig heeft, en om ervoor te zorgen dat wij op één lijn zitten, kom ik het liefst persoonlijk kennis maken. Ik onderscheid mij van andere VvE beheerders doordat ik de focus leg op persoonlijke, korte lijnen. Ik wil jou en jouw VvE leren kennen. Het is om deze reden dat ik er altijd voor zorg dat ik niet te veel VvE’s onder mijn hoede neem. Ik wil elke VvE de aandacht kunnen bieden die zij verdient.

Ik heb een proactieve houding en hecht belang aan open communicatie. Daarmee bedoel ik dat ik mijn beloftes nakom. De samenwerking tussen VvE beheerder en bestuur kan alleen soepel verlopen wanneer de relatie transparant is en de communicatie helder is.

Waar zijn de kosten van VvE beheer van afhankelijk?

Eén van de belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden, is de omvang van het gebouw. Grotere complexen met meer appartementsrechten hebben over het algemeen hogere kosten, aangezien er meer gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zijn die onderhoud en beheer vereisen.

De kosten van VvE beheer zijn ook afhankelijk van het takenpakket van de beheerder. Hoeveel wil je uitbesteden? Sommige VvE’s kiezen voor volledige extern beheer, waarbij financieel, technisch en administratief beheer uit handen wordt gegeven. Andere VvE’s kiezen misschien voor een kleiner pakket, en besteden alleen de VvE administratie uit.

Mijn advies is altijd om het volledige beheer uit te besteden. De reden hiervoor is dat ik op deze manier de VvE het beste kan bijstaan en ontlasten. Het bestuur bestaat namelijk uit vrijwilligers. Dat is natuurlijk heel goed, maar zij beschikken vaak niet over alle (juridisch of technische) kennis en ervaring die nodig is voor goed VvE beheer. Het is immers niet hun beroep. Door alle taken uit te besteden of samen te doen, kan ik jullie het beste ondersteunen, en uitleggen waar jullie VvE aan moet voldoen of rekening mee moet houden. Uiteindelijk kan dit ook kosten besparend werken, meer hierover later in dit artikel.

VvE beheer door OPTIMO

Wil je VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met je meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Ik verzorg en ontzorg je op alle gebieden binnen de VvE, en sta altijd voor jou klaar. Ik bied de volgende VvE beheer taken aan:

 1. Administratief beheer
 2. Financieel beheer
 3. Technisch beheer
 4. Planmatig onderhoud
 5. Ondersteunend bestuurlijk beheer
 

Wil je meer lezen over deze verschillende taken? Je leest er meer over in deze blog.

Wil je een goed idee krijgen van de kosten van VvE beheer? Vraag dan een offerte aan via onderstaande button.

Een professionele VvE beheerder kan helpen om VvE kosten te besparen door de VvE goed voor te bereiden op de toekomst.

Hoe kan VvE beheer kosten besparen?

Het inhuren van professioneel VvE beheer kan kostenbesparend werken. Goed VvE beheer kost geld, maar op de lange termijn maak je minder kosten. Dit komt door een combinatie van verschillende factoren:

 1. Efficiënt financieel beheer
 2. Preventief onderhoud
 3. Kennis van wet- en regelgeving
 4. Connecties
 5. Professioneel advies
 6. Toekomstgerichtheid

1. Efficiënt financieel beheer

Het implementeren van efficiënt financieel beheer is een sleutelfactor bij het besparen van VvE kosten. Het omvat het opstellen van realistische begrotingen, regelmatige controle van uitgaven en het actief zoeken naar kostenbesparingen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de dienstverlening. Professionele beheerders hebben expertise in financieel beheer. Zij weten hoe ze een begroting kunnen optimaliseren en hoe ze moeten onderhandelen over gunstige contracten.

2. Preventief onderhoud

Een proactieve benadering van onderhoud kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van VvE kosten op de lange termijn. Regelmatige inspecties en preventief onderhoud voorkomen dat kleine problemen escaleren tot grotere, duurdere kwesties. Professionele beheerders kunnen een effectief meerjarenonderhoudsplan (laten) opstellen. Ikzelf kan begeleiden bij het opstellen en het vaststellen van een MJOP. Vervolgens kan ik ervoor zorgen dat het plan wordt nageleefd, met het nodige spaarbeleid. Dit kan achterstallig onderhoud voorkomen, wat op de lange termijn veel geld scheelt.

3. Kennis van wet- en regelgeving

VvE beheerders zijn op de hoogte van de wet- en regelgeving met betrekking tot vastgoedbeheer. Het investeren in deze kennis is niet alleen een manier om boetes te vermijden, maar het stelt de VvE ook in staat om effectiever te opereren binnen de wettelijke kaders. Beide kunnen resulteren in kostenbesparingen.

4. Connecties

Ik ben VvE beheerder in regio Leiden. Ik ben hier ook geboren, wat betekent dat ik de stad en de mensen ken. Ik heb connecties in deze regio. Sterke relaties met lokale aannemers, leveranciers en dienstverleners kunnen leiden tot kosteneffectieve dienstverlening en snelle toegang tot gekwalificeerde professionals. Bijvoorbeeld, als er dringend een loodgieter nodig is, kan een lokale beheerder contact opnemen met betrouwbare loodgieters in de buurt, waardoor zowel tijd als geld wordt bespaard. Bovendien steun je zo de lokale bedrijven.

Ben jij op zoek naar een VvE beheerder in Leiden? Neem contact op!

5. Professioneel advies

Beheerders kunnen waardevol advies geven op basis van hun ervaring en expertise. Dit kan helpen bij het nemen van goed onderbouwde beslissingen, zoals investeringen in renovaties of herstructureringen, die op de lange termijn kostenbesparend kunnen zijn.

6. Toekomstgerichtheid

Een professionele VvE beheerder kan helpen om VvE kosten te besparen door de VvE goed voor te bereiden op de toekomst. Ik ben veel bezig met het opdoen van nieuwe kennis. Hierdoor weet ik vaak eerder wat voor wetswijzigingen er aan komen, en bijvoorbeeld wat ik kan doen om een VvE te helpen verduurzamen. Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker. Je kan ook met het verduurzamen van een VvE kosten besparen, omdat het leidt tot energiebesparingen. Dit leidt weer tot lagere exploitatiekosten voor de VvE op de lange termijn. Wil jij kosten besparen en jouw VvE verduurzamen? Neem contact op, en ik kom je helpen.

VvE beheer door OPTIMO

Het is mijn missie om jouw VvE écht te ontlasten van de vele verantwoordelijkheden die bij het VvE beheer komen kijken. Denk daarbij aan de maandelijkse ledenbijdrage, jaarrekeningen, technisch beheer, en alle wettelijke eisen vanuit het geldende modelreglement. Het is niet mijn doel om een VvE op de kosten te jagen. Ik ga voor jou op zoek naar de beste werkzaamheden voor de beste prijzen, en houdt rekening met de manieren waarop jouw VvE kosten kan besparen. Ik ben een aanspreekpunt voor de eigenaren, en ben van mening dat een goede beheerder de VvE echt moet leren kennen. Bijvoorbeeld door alle actiepunten die zijn afgesproken in de vergadering op te volgen. Door op tijd de notulen te delen, duidelijke informatie voor de aannemers en leveranciers te verschaffen en door zo nu en dan het werk dat geleverd is te controleren.

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Ja, bij het kopen van een appartement wordt u direct lid van een VvE. Het is niet mogelijk om dit op te zeggen. Wanneer u uw huis verkoopt, wordt de VvE via de notaris stopgezet.

De kosten van de VvE worden vaak jaarlijks begroot door de VvE beheerder. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Hoe meer voorzieningen, hoe vaker er onderhoud nodig is en hoe groter de kans op hogere kosten.

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

VvE beheer houdt zich voornamelijk bezig met administratieve en financiële zaken, terwijl het VvE bestuur in gesprek gaat met de eigenaren en de vergaderingen organiseert. Als bestuur ben je uiteindelijk verantwoordelijk. Je kan uiteraard een hoop uitbesteden aan de VvE beheerder.

Een betrokken VvE Beheerder?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

VvE Laadpalen blog OPTIMO Beheer

VvE Laadpalen

Elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen worden steeds populairder. Maar hoe zit het met laadpalen als het complex een eigen parkeerplaats of een parkeergarage heeft? Dat kunnen we in deze blog uitleggen.

Lees verder »
VvE Verduurzamen, Verduurzamen binnen de VvE. Blog

VvE verduurzamen

Verduurzaming, een steeds belangrijker onderwerp. Toch lopen veel VvE’s hierop achter. Daarom dan ook de vraag, de VvE verduurzamen, hoe doe je dat? Wij leggen het uit!

Lees verder »