Servicekosten VvE

Timo de Jong | 6 Okt, 2022

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. 

Alles wat je moet weten over de Servicekosten VvE

Alles wat je moet weten over de servicekosten VvE.

Het kopen van een woning is natuurlijk een feestje waard! Echter, door de vele bijkomende administratie die geregeld moet worden, kan de moed wel eens in de schoenen zakken. Geen zorgen! In dit blogartikel leggen we je alvast een administratief onderdeel haarfijn uit. 

Het appartementsrecht en de servicekosten VvE

Bij het kopen van een woning die onderdeel uitmaakt van een groter gebouw, zoals een appartementencomplex, komt nogal wat kijken. In feite koopt u twee dingen: mede-eigendom van het grotere gebouw én het exclusieve recht om uw appartement te mogen gebruiken. Dit laatste heet het appartementsrecht

Als eigenaar van het appartementsrecht bent u verantwoordelijk voor het dekken van een aantal soort kosten. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud aan het gebouw, schoonmaak van het trappenhuis, en de opstalverzekering. 

Daarnaast speelt verduurzaming en energiebesparing de laatste jaren een grote rol en worden er in veel gebouwen energiebesparende maatregelen getroffen. De kosten hiervoor zult u als eigenaar van het appartementsrecht ook vaak bepalen. Dit soort kosten vallen vaak onder de servicekosten VvE en worden gebaseerd op het meerjaren onderhoudsplan.

Wat houden de servicekosten VvE precies in?

Een smerig trappenhuis, slingerend afval in de lift of vieze vlekken op de muur in de gangen. Dat wilt u natuurlijk niet in uw appartementencomplex! Gelukkig worden de kosten van dit soort onderhoud en schoonmaak gedekt. Deze kosten vallen vaak namelijk onder servicekosten VvE

De VvE servicekosten worden soms ook aangeduid als ledenbijdragen of voorschotbijdragen. Deze kosten betaalt u maandelijks wanneer u eigenaar bent van het appartementsrechtHet kan voorkomen dat het gebouw toe is aan groot onderhoud, zoals een nieuwe dakbedekking of vernieuwing van de leidingen. Doordat alle eigenaren van de appartementsrechten in het appartementencomplex maandelijks de VvE ledenbijdrage betalen, kunnen dit soort grote uitgaven gedekt worden. Zo zorgt u er samen met de medebewoners van het appartementencomplex voor een prettige woonomgeving.  

Een splitsingsakte is een document dat is opgesteld door een notaris. Daarmee wordt een gebouw gesplitst in appartementsrechten.

Welke service zit inbegrepen bij de servicekosten VvE?

Zoals eerder al benoemd, worden een aantal belangrijke kostenposten gedekt door de servicekosten VvE. Wat er precies inbegrepen zit in de servicekosten van uw VvE hangt af van wat er in de splitsingsakte is vastgesteld als ware ‘gemeenschappelijk’. Uw gebouw kan bijvoorbeeld gedeelde elektriciteit hebben of gemeenschappelijk gebruik van een trappenhuis. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Vrijwel elk gebouw is anders. Hierdoor is ook elke splitsingsakte anders. 

Niet elk appartementencomplex heeft een gedeelde gang of gedeelde lift. Toch worden een aantal kostenposten altijd als ‘gemeenschappelijk’ gezien. De collectieve opstalverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering, en het reservefonds voor groot onderhoud zijn kosten die onder de servicebijdragen vallen. De jaarlijkse begroting geeft inzicht in de hoogte van de kosten voor het aankomende jaar. U kunt de begroting raadplegen om te kijken welke kosten er worden opgenomen in de servicekosten VvE.

Hoe wordt de hoogte van de servicekosten VvE bepaald?

De servicekosten VvE zijn gebaseerd op het aandeel in de totale kosten van de VvE van elke individuele eigenaar. Tijdens het opstellen van de jaarlijkse begroting voor het aankomende jaar worden alle kosten op een rij gezet. Het VvE bestuur of VvE beheer stelt deze verwachting op en deelt het totale bedrag door alle eigenaren. 

Dit verdelen gebeurt aan de hand van de verhouding die in de splitsingsakte is opgesteld. We horen u denken: “Maar wat is de splitsingsakte?”De splitsingsakte is een document dat is opgesteld door een notaris. Zoals wellicht uit de naam is op te maken, wordt in de splitsingsakte het gebouw opgesplitst in de verschillende appartementsrechten. Daarnaast wordt erin vastgesteld welke appartementsrechten dat precies zijn en waar die zich in het gebouw bevinden. 

Kan de hoogte van de servicekosten VvE veranderen?

Simpel gezegd: ja, de hoogte van de servicekosten kan veranderen. Dit komt doordat de servicekosten worden vastgesteld op basis van de begroting. De begroting wordt door elke eigenaar bij een meerderheid van stemmen goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering (ALV). 

Wanneer de begroting aangepast wordt, kunnen ook de servicekosten veranderen. Soms komt de begroting niet overeen met de daadwerkelijk gemaakte kosten, bijvoorbeeld onvoorziene kosten zoals reparaties voor lekkages in gemeenschappelijke ruimtes. Dan moet het tekort worden aangevuld en kunnen de kosten hoger uitvallen. Maar geen zorgen, ook in dit soort gevallen geldt een meerderheid van stemmen tijdens de ALV. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en kunt u altijd op de hoogte blijven. 

servicekosten VvE

Wat kan OPTIMO Beheer voor u betekenen?

Het kan behoorlijk ingewikkeld worden wanneer de servicekosten worden bepaald. Maar dat hoeft niet. Het uitbesteden van uw VvE beheer aan OPTIMO Beheer, zal enorm veel rust met zich mee brengen. Onze experts hebben jarenlange ervaring in het vak en weten u op de juiste manier te adviseren. 

Daarnaast zorgt het VvE beheer er voor dat er tijdig én jaarlijks algemene ledenvergaderingen plaatsvinden waar belangrijke beslissingen worden genomen, onder andere over de hoogte van de servicekosten VvE. 

OPTIMO beheer neemt ook andere administratieve taken uit handen waardoor u zorgeloos van uw woning kunt genieten! Denk hierbij aan het opstellen van het meerjaren onderhoudsplan waar de nodig technische kennis bij komt kijken en het afhandelen van juridische zaken. Kortom, wij begrijpen dat u geen tijd en energie heeft voor dit soort zaken, daarom staat OPTIMO Beheer voor u klaar! Neem snel contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

VvE uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Wij zorgen en ontzorgen u op alle gebieden binnen VvE en staan altijd voor u klaar.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veelgestelde vragen VvE

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Ja, bij het kopen van een appartement wordt u direct lid van een VvE. Het is niet mogelijk om dit op te zeggen. Wanneer u uw huis verkoopt, wordt de VvE via de notaris stopgezet.

De kosten van de VvE worden vaak jaarlijks begroot door de VvE beheerder. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Hoe meer voorzieningen, hoe vaker er onderhoud nodig is en hoe groter de kans op hogere kosten.

Een splitsingsakte is een officieel document van de notaris waarin staat hoe de appartementsrechten zijn verdeeld. In de splitsingsakte staat dus welke onderdelen van het gebouw privé en welke gemeenschappelijk zijn.

Om een slapende VvE te activeren dient er eerst een vergadering te worden gehouden en alle documentatie te worden verzameld. Het is van groot belang om alle bewoners goed te betrekken bij dit proces. Op het moment dat maar een klein deel van de bewoners de oprichtingsakte tekent wordt deze ongeldig verklaard

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

Graag helpen wij u

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan

We nemen binnen één dag contact met u op.

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

VvE Laadpalen blog OPTIMO Beheer

VvE Laadpalen

Elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen worden steeds populairder. Maar hoe zit het met laadpalen als het complex een eigen parkeerplaats of een parkeergarage heeft? Dat kunnen we in deze blog uitleggen.

Lees verder »
Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. In deze blog leg ik je uit waar alle VvE kosten vandaan komen, en wat je kunt doen om kosten te besparen.

Lees verder »