Wat is een VvE onderhoudsplan?

Timo de Jong | 6 Okt, 2022

Het VvE onderhoudsplan. Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. 

VvE onderhoudsplan, alles over het MJOP

Alles wat je moet weten over het VvE onderhoudsplan.

Het VvE onderhoudsplan. De Vereniging van Eigenaars is verantwoordelijk voor diverse taken, deze verschillen per VvE. Meestal is de VvE betrokken bij het onderhoud in het appartementencomplex. Elk appartementencomplex heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig, dit kan variëren van klein onderhoud, maar soms ook groot onderhoud. Klein of groot onderhoud kan onverwacht nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer er plots iets stuk gaat, maar onderhoud ook vooraf opgenomen worden in het VvE onderhoudsplan. U leest meer over het VvE onderhoudsplan in deze blog!

Hoe wordt een VvE onderhoudsplan gemaakt?

Het VvE onderhoudsplan wordt gemaakt op basis van de onderhoudskosten van het wooncomplex. Wat de hoogte van de onderhoudskosten zal zijn in de komende jaren, wordt op basis van een bouwkundige inspectie en een conditiemeting bepaald.

De bouwkundige inspectie

Een VvE onderhoudsplan wordt opgesteld op basis van de onderhoudskosten die de komende jaren geschat worden nodig te zijn. Deze kosten worden, onder andere, bepaald op basis van een bouwkundige inspectie. Tijdens de inspectie wordt de bouwtechnische staat van het wooncomplex inzichtelijk gemaakt en daarnaast wordt gelijk duidelijk of de VvE gezond is. Bij OPTIMO Beheer raden we u aan om te kiezen voor een onafhankelijke partij die de bouwkundige inspectie uitvoert. Zo bent u ten alle tijden verzekerd van een gedegen onderhoudsplan.

Wanneer het onderhoudsplan opgesteld is, kan deze worden uitgebreid tot een meerjarenonderhoudsplan, ofwel afgekort MJOP.

De conditiemeting

Naast de bouwkundige inspectie, wordt er vaak ook gekozen voor het uitvoeren van een conditiemeting. Deze is iets technischer dan de bouwkundige inspectie en is voornamelijk gericht op het inspecteren van de technische staat van alle bouw- en installatie onderdelen van het wooncomplex. Het is wenselijk dat de conditiemeting elke keer op dezelfde en objectieve manier wordt uitgevoerd. Hoe kunt u hiervoor zorgen? De NEN 2767 is een geschikte oplossing. De NEN 2767 is een genormeerde methode om de conditie van de bouw- en installatie onderdelen van het wooncomplex vast te stellen. De inspecteur brengt de gebreken en risico’s in beeld en voert zo de conditiemeting uit.

Natuurlijkerwijze zullen gebouwen en onderdelen in de loop van tijd slijten, maar het kan ook voorkomen dat de appartementseigenaren nieuwe en andere eisen en wensen stellen aan het wooncomplex. Dit wordt ook meegerekend in de onderhoudskosten en dus ook in het onderhoudsplan.

Het meerjarenonderhoudsplan

Wanneer het VvE onderhoudsplan opgesteld is, kan deze worden uitgebreid tot een meerjarenonderhoudsplan, ofwel afgekort MJOP. In dat geval wordt ook terugkerend onderhoud opgenomen in de onderhoudskosten en in het MJOP. Bij terugkerend onderhoud kunt u denken aan bijvoorbeeld het verduurzamen van het gebouw of het verven van de kozijnen. Vaak als het om een onderhoudsplan VvE gaat, doelt men op het meerjarenonderhoudsplan, waarom? Dat lees je hieronder.

Is een meerjarenonderhoudsplan verplicht?

Het antwoord op deze vraag is kort en bondig. Elke VvE is verplicht om een MJOP in bezit te hebben. De VvE is ook wettelijk verplicht om jaarlijks genoeg financiële reserves op te bouwen om zowel gepland als onvoorzien onderhoud te bekostigen. Dit reserve wordt ook wel het reservefonds genoemd. Bent u benieuwd naar alle ins en outs over het reservefonds? We schreven erover in deze blog. Dit is dus een van de zaken die moet voorkomen in het VvE onderhoudsplan.

Onderhoudsplan op maat gemaakt

Zoals u waarschijnlijk wel weet, is vrijwel ieder wooncomplex anders. Dat betekent ook dat ieder wooncomplex te maken krijgt met een ander soort slijtage, veroudering, en dus ander soort onderhoud. Iets anders wat zeker is; de bewoners van elk wooncomplex zijn anders, en zo ook hun woonwensen. De eisen van de bewoners kunnen over tijd veranderen, het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ze een ander soort ingang van het wooncomplex wensen. Daarnaast zien we vaak dat gedateerde wooncomplexen te maken krijgen met scherpere veiligheidseisen, zoals de brandveiligheid. Bent u benieuwd naar welk onderhoud u als VvE kunt verwachten en hoeveel geld maandelijks naar het reservefonds zal gaan? Door de diversiteit in gebouwen en benodigde onderhoud, is het VvE onderhoudsplan is per gebouw ook enorm divers. Daarom moet elke VvE een op maat gemaakt onderhoudsplan opstellen of laten opstellen door een derde partij. Wilt u hulp bij het opstellen van het VvE onderhoudsplan? neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

VvE beheer en het VvE onderhoudsplan

Van bouwkundige inspectie tot het meerjarenonderhoudsplan. Inmiddels bent u al goed op de hoogte van wat er bij VvE beheer komt kijken. Echter, er zijn nog veel meer taken waar de VvE verantwoordelijk voor kan zijn. Van technisch tot bestuurlijk beheer, VvE beheer is een breed begrip. Het onderhoudsplan en financieel beheer gaan hand in hand. Zo is het belangrijk dat de bouwkundige inspectie en conditiemeting vakkundig worden uitgevoerd om een realistisch beeld van de te verwachten onderhoudskosten te krijgen. Onder financieel VvE beheer valt ook het afhandelen van alle monetaire zaken betreffende het onderhoud. OPTIMO Beheer is uw professionele en betrouwbare VvE partner.
VvE onderhoudsplan

VvE beheer uitbesteden bij OPTIMO Beheer

De taken van de VvE kunnen overweldigend zijn en het kan zijn dat u hier geen tijd voor heeft, niet genoeg kennis in huis heeft, of simpelweg niet direct op zit te wachten. Geen zorgen, want OPTIMO Beheer is uw betrokken VvE samenwerkingspartner. Bij ons staat een transparante en eerlijke communicatie centraal en het woonplezier van de eigenaren voorop. Wij beschikken over vakmanschap en combineren dit met een goede dosis passie voor het vak. OPTIMO Beheer denkt met u mee en staat voor u klaar. Ook als u hulp wilt bij het opstellen van het VvE onderhoudsplan.  Wilt u uw VvE beheer uitbesteden? Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

VvE uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Wij zorgen en ontzorgen u op alle gebieden binnen VvE en staan altijd voor u klaar.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veelgestelde vragen VvE

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Het meerjarenonderhoudsplan (afgekort MJOP) is een onderhoudsplan VvE waarin lange termijn onderhoud wordt opgenomen. Onderhoud aan het wooncomplex is onvermijdelijk en soms zelfs onvoorzien. De onderhoudskosten voor onderhoud aan het gebouw worden opgenomen in het MJOP.
Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.
Het reservefonds is een maandelijkse bijdrage van alle appartementseigenaren waaruit de kosten worden gedekt wanneer er onderhoud aan het gebouw nodig is.
Ja, elke VvE is wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben.

Een gezonde VvE is een VvE die over een reservefonds beschikt welke een bepaalde hoogte heeft waarmee alle kosten van onderhoud en andere onvoorziene kosten gedekt mee kunnen worden. Ook zorgt een gezonde VvE ervoor dat achterstallig onderhoud niet voorkomt waardoor het gebouw in een optimale staat is én blijft.

Graag helpen wij u

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan

We nemen binnen één dag contact met u op.

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

VvE Laadpalen blog OPTIMO Beheer

VvE Laadpalen

Elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen worden steeds populairder. Maar hoe zit het met laadpalen als het complex een eigen parkeerplaats of een parkeergarage heeft? Dat kunnen we in deze blog uitleggen.

Lees verder »
Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. In deze blog leg ik je uit waar alle VvE kosten vandaan komen, en wat je kunt doen om kosten te besparen.

Lees verder »