Wat zijn de verplichtingen van de VvE?

Timo de Jong | 6 Okt, 2022

Het VvE onderhoudsplan. Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. 

Wat zijn de verplichtingen van de VvE?

Alles wat je moet weten over de verplichtingen van de VvE

Het VvE beheer heeft een belangrijk takenpakket: van financieel beheer tot het oplossen van praktische zaken rondom de leefbaarheid van een appartementencomplex of woning. Om deze taken uit te voeren en de belangen van alle bewoners te behartigen, krijgt de VvE verschillende rechten. Maar zoals bij veel rechten, komen daar ook verplichtingen bij kijken. Wat deze verplichtingen zijn, vertellen wij u in deze blog!

Verplichtingen van de VvE?

Het is goed om te weten dat zowel het takenpakket als de verplichtingen van elk VvE beheer behoorlijk uiteenlopen. Er zijn echter ook een aantal universele verplichtingen voor een VvE beheer, namelijk inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK), het hebben van een reservefonds en meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en het afsluiten van verschillende verzekeringen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij ze voor u op een rij gezet. Zo weet u exact met welke verplichten van de VvE u rekening moet houden. 

1. Kamer van Koophandel (KVK)

Als u besluit een VvE op te richten, is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. De VvE richt u op middels notariële akte en inschrijving in het Handelsregister en het UBO-register vindt plaats. Mits de VvE geen commerciële activiteiten gaat uitvoeren, kan de inschrijving gewoon digitaal plaatsvinden. Let op! Het hoort bij de verplichtingen van de VvE om alle bestuurders op te geven.

2. Reservefonds

Sinds 1 januari 2021 moeten Verenigingen van Eigenaren verplicht geld opzij zetten voor toekomstig onderhoud aan het appartementencomplex of woning. Deze spaarpot wordt het reservefonds genoemd. Naast dat het hebben van een spaarpot voor onderhoud verplicht is, is het ook fijn om als VvE financiële zekerheid te hebben. Soms komen er namelijk ineens grote kosten voor onderhoud om de hoek kijken. Alhoewel het reservefonds behoort tot één van de verplichtingen van de VvE, zijn er ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld kleine VvE’s.

3. Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Op 1 januari 2018 is de wet ‘Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars’ ingegaan. Deze wet houdt in dat VvE’s een minimaal bedrag per jaar moeten reserveren voor het reservefonds. Dit moet aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In dit plan staat een overzicht van welk onderhoud de komende jaren uitgevoerd moet worden en hoeveel dit gaat kosten. Dit zorgt voor een overzichtelijke kijk in het financiële plaatje en de praktische kant van het onderhoud. Het hebben van een MJOP is echter niet volledig verplicht – maar wel zeer aan te raden. U kunt er namelijk ook voor kiezen om elk jaar 0,5 procent van de herbouwwaarde van het appartement of de woning naar het spaarpotje van het reservefonds over te maken. 

Ook verzekeringen zijn een van de verplichtingen van de VvE. Naast verplichtingen verzekeringen zijn er optionele aantal optionele verzekeringen.

Verplichtingen van de VvE: verzekeringen afsluiten

Om als VvE een uitmuntende service te verlenen moeten er een aantal dingen goed geregeld worden. De Vereniging van Eigenaren is verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Hieronder hebben wij een duidelijk overzicht gemaakt van deze verzekeringen.

1. Opstalverzekering

De VvE moet zorgen voor een opstalverzekering: een verzekering voor de dekking voor eventuele schade aan het gehele appartementencomplex. Wanneer het dak bijvoorbeeld beschadigd is, wordt de schade gedekt door de opstalverzekering. Het hoort bij de verplichtingen van de VvE om hier werk van te maken.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Een andere belangrijke verplichting voor VvE besturen is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Hier gaat het om schade aan derden. Stel er waait een dakpan van het appartementencomplex op een auto, dan is de VvE aansprakelijk. Daarom is ook een aansprakelijkheidsverzekering een van de verplichtingen van de VvE om te hebben.

3. Niet-verplichte verzekeringen

Er zijn ook een aantal optionele verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar zeker het overwegen waard. Het gaat om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering voor de bestuurders van de VvE. Mochten de bestuurders verkeerde beslissingen maken, dekt de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering deze schade. Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten van juridische processen. Het is dus aan te raden naast de verzekeringen die onder de verplichtingen van de VvE vallen ook een aantal andere verzekeringen af te sluiten. 

Verplichtingen van de VvE vergaderen

Weten jullie al wie er tijdens de vergadering zal notuleren? Een belangrijke vraag om over na te denken, want vergaderen is verplicht! Minimaal één keer per jaar dient het VvE bestuur bij elkaar te komen om het jaarverslag en de jaarrekening te presenteren. Sinds de COVID-19 pandemie mag vergaderen ook digitaal.

Belangrijke verplichte documenten VvE

We zijn er nog niet! Er horen ook een aantal belangrijke documenten bij de verplichtingen van de VvE. Sommige documenten zijn verplicht, sommige documenten niet. Dus het is handig om ze allemaal even op een rijtje te zetten. Zodat u weet welke documenten behoren tot de verplichten van de VvE.

1. Splitsingsakte

Dit document wordt opgesteld door een notaris en het vertelt hoe een pand is onderverdeeld. Zo weet u precies wie waar recht op heeft. 

2. Splitsingsreglement

Het splitsingsreglement van een VvE is onderdeel van de splitsingsakte. Hierin staat tot op de detail beschreven hoe de rechten en plichten van een VvE zijn verdeeld onder de appartementseigenaren. 

3. Modelsplitsreglement

Zoals de naam al zegt, verwijst dit document ook naar de splitsingsakte. Het modelsplitsreglement gaat over een pakket aan standaard reglementen voor een VvE. Er is ook een speciale modelreglement voor kleinere VvE’s, omdat deze vaak geen officiële beheerder hebben.

4. Niet verplicht: huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement klinkt u vast bekend in de oren. In een huishoudelijke regelement staan leefregels die de eigenaren met elkaar hebben afgesproken. Dit document is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden voor een duidelijk pakket aan afspraken. Zo voorkomt u onnodige onenigheid tussen bewoners én elkaar.

Verplichtingen van de VvE

VvE beheer uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Zoals u hierboven hebt gemerkt, komt er veel kijken bij het starten – en vervolgens bedrijven – van een VvE!  Er zijn een hoop verplichtingen van de VvE waar u rekening mee dient te houden. Van ingewikkelde fondsen tot verzekeringen, er moet veel geregeld worden. We snappen dat het takenpakket wat overweldigend kan zijn. Hoe fijn zou het zijn om deze verplichtingen VvE uit te besteden? Bij OPTIMO Beheer zijn wij gespecialiseerd in het regelen van deze verplichtingen omtrent VvE. Wij bieden complete pakket diensten aan om het gehele VvE beheer uit handen te nemen. OPTIMO staat voor efficiëntie. Wij nemen de tijd voor u, maar die lange to-do lijst wordt efficiënt en vakkundig afgewerkt! Onze experts voelen zich helemaal thuis binnen de VvE wereld en gaan graag voor u aan de slag. OPTIMO Beheer is uw betrouwbare VvE samenwerkingspartner! Wilt u uw VvE verplichtingen uitbesteden? Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

 

VvE uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wilt u uw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met u meedenkt op alle fronten? Dan bent u bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Wij zorgen en ontzorgen u op alle gebieden binnen VvE en staan altijd voor u klaar.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veelgestelde vragen VvE

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Het meerjarenonderhoudsplan (afgekort MJOP) is een onderhoudsplan VvE waarin lange termijn onderhoud wordt opgenomen. Onderhoud aan het wooncomplex is onvermijdelijk en soms zelfs onvoorzien. De onderhoudskosten voor onderhoud aan het gebouw worden opgenomen in het MJOP.

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

Het reservefonds is een maandelijkse bijdrage van alle appartementseigenaren waaruit de kosten worden gedekt wanneer er onderhoud aan het gebouw nodig is. Tevens is het hebben van een reservefonds een van de verplichtingen van de VvE. 

Ja, elke VvE is wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben. Daarom valt het regelen van de bijdragen ook onder een van de verplichtingen van de VvE

Een gezonde VvE is een VvE die over een reservefonds beschikt welke een bepaalde hoogte heeft waarmee alle kosten van onderhoud en andere onvoorziene kosten gedekt mee kunnen worden. Ook zorgt een gezonde VvE ervoor dat achterstallig onderhoud niet voorkomt waardoor het gebouw in een optimale staat is én blijft. Verder voldoet een gezonde VvE uiteraard ook aan alle verplichtingen van de VvE. 

Graag helpen wij u

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan

We nemen binnen één dag contact met u op.

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van

Lees verder »
VvE Verduurzamen, Verduurzamen binnen de VvE. Blog

VvE verduurzamen

Verduurzaming, een steeds belangrijker onderwerp. Toch lopen veel VvE’s hierop achter. Daarom dan ook de vraag, de VvE verduurzamen, hoe doe je dat? Wij leggen het uit!

Lees verder »