VvE verduurzamen

Timo de Jong | 15 jan, 2024

Wil je het VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres.

VvE Verduurzamen, Verduurzamen binnen de VvE. Blog

VvE verduurzamen; hoe doe je dat?

Verduurzamen wordt vaak gezien als een grote, en dure onderneming. En voor een deel is dit waar, maar het is belangrijk om te onthouden dat je ook op hele kleine manieren kunt verduurzamen, en jouw steentje kunt bijdragen aan een groenere toekomst. Moedig bewoners aan om de kachel lager te zetten en meer te recyclen. Isoleer het gebouw of installeer een warmtepomp. Hoe pak je dit aan, en wie kan jou hiermee helpen? Hoe je dat doet? De VvE verduurzamen, lees je in deze blog.

Hoe kan een VvE verduurzamen?

Er zijn een heleboel manieren waarop een VvE kan verduurzamen. Dit gaat van kleine handelingen, zoals recyclen, tot grotere klussen, zoals het aanleggen van een groen dak. Het verduurzamen van VvE gebouwen wordt in de toekomst gemakkelijker. Vanaf media 2026 is een meerderheid van 50% +1 stemmen voldoende voor het nemen van een besluit over verduurzamingsmaatregelen. De rente van de VvE-Energiebespaarlening van het warmtefonds is al vanaf 26 april 2023 met 1,5% verlaagd. Daarnaast worden de subsidie voor VvE’s per 1 januari 2024 uitgebreid, en komt er meer hulp en ondersteuning bij het verduurzamen van VvE’s. Zo start er in 2024 een landelijk VvE verduurzamingsloket, waar VvE bestuurders gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot informatie, deskundig advies en cursussen. Vanaf 2024 kunnen gemeenten ook terecht bij een landelijk VvE verduurzamingsloket. Hieronder bespreek ik een aantal verduurzamingsopties die toegankelijk zijn voor een VvE.

 • Isolatieverbetering
 • Zonnepanelen
 • Energieverbruik
 • Groendaken
 • Warmtepompen
 • Recycling

Isolatieverbetering

Je kan als VvE verduurzamen door de isolatie te verbeteren. Dit is één van de belangrijkste manieren om te verduurzamen, omdat het een optie is voor elke VvE; isolatie kan eigenlijk altijd verbeterd worden. Bij isolatieverbetering kan je denken daken, gevels, vloeren en raamisolatie. Het verbeteren van de isolatie in het gebouw kan de energiekosten aanzienlijk verlagen. Wanneer het gebouw beter geïsoleerd is, raak je in de winter namelijk minder warmte kwijt en houd je in de zomer meer koelte vast. Je hoeft dus minder te stoken of te verkoelen. Verbeterde isolatie draagt ook bij aan een milieuvriendelijker gebouw door het verminderen van de ecologische voetafdruk. Daarnaast helpt isoleren om het energielabel omlaag te krijgen. Het energielabel informeert de bewoners of de energiezuinigheid van het gebouw. Met een goed energielabel is het gebouw meer waard, en verschillende hypotheekverstrekkers wegen het energielabel mee in de voorwaarden van de financiering. Zij rekenen bijvoorbeeld lagere rente bij een goed energielabel.

Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen op het dak van het complex kan ook de VvE verduurzamen. Met zonnepanelen kan je schone energie opwekken. Ze dragen bij aan het verminderen van de CO-2 uitstoot en de ecologische voetafdruk van de VvE, doordat je minder afhankelijk bent van niet-hernieuwbare bronnen. Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren en door veel verschillende partijen geplaats worden. Het is belangrijk om je goed in te lezen over de mogelijkheden en de wetten rondom zonnepanelen.

Energieverbruik

Je kan een VvE verduurzamen door op verschillende manieren het energieverbruik te verlagen. Stap bijvoorbeeld over op LED-verlichting in de algemenen ruimtes. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting, doordat de lampen veel minder energie verbruiken dan een gloeilamp, en langer meegaan. Ook het upgraden van verwarmingssystemen naar efficiëntere varianten en het installeren van blokverwarming kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik. Met blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd met één ketel.

Groendaken

Het aanleggen van groendaken of het creëren van verticale tuinen aan de gevels van het gebouw biedt talloze voordelen. Het helpt de VvE verduurzamen doordat het de isolatie van het gebouw verbetert, zorgt voor een betere luchtkwaliteit, de impact van regenwaterafvoer vermindert en een habitat voor lokale flora en fauna biedt.

Warmtepompen

Overweeg het gebruik van warmtepompen. Warmtepompen verwarmen het gebouw zonder aardgas. Ze werken op elektriciteit en gebruiken de warmte uit de bodem of uit de lucht. Ook dit vermindert de CO-2 uitstoot en helpt jouw VvE verduurzamen. Het is niet altijd mogelijk en ook niet altijd handig om een warmtepomp te installeren. Als het gebouw bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is, is het installeren van een warmtepomp minder verstandig. Doe grondig onderzoek naar de opties voordat je een beslissing maakt.

Recyclen

Spoor de bewoners binnen het complex aan om te gaan recyclen en om gebruikt te maken van gerecyclede of recyclebare producten. Dit is misschien wel de makkelijkste manier om te verduurzamen. Je hoeft er alleen maar op te letten dat je het afval scheidt, en producten meerdere malen gebruikt.

Wil jij jouw VvE verduurzamen, en kan je daarbij wat hulp gebruiken? Neem dan contact op!

Wat zijn de voordelen van verduurzamen binnen jouw VvE?

Dat is allemaal mooi en aardig, maar waarom zou je de moeite nemen? Wel, een VvE verduurzamen heeft verassend veel voordelen. Voor het milieu, voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee! Hieronder zet ik een paar voordelen voor je op een rijtje:

 • Verhoogde vastgoedwaarde en marktwaarde: Door te verduurzamen kan de VvE haar vastgoedwaarde verhogen. Duurzame gebouwen zijn namelijk steeds aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. De VvE verduurzamen kan leiden tot een grotere interesse van potentiële kopers of bewoners en kan een positieve impact hebben op de waarde van het pand.
 • Milieuvriendelijkheid: Door over te stappen op duurzame energiebronnen en door energie- en waterverbruik te verminderen, wordt de ecologische voetafdruk van de VvE kleiner. Dit draagt bij aan een schonere en groenere leefomgeving. Bovendien dragen maatregelen zoals groendaken en gevelbegroeiing bij aan het behoud van de lokale biodiversiteit.
 • Verbeterde leefomstandigheden: Duurzame maatregelen resulteren in een betere binnenluchtkwaliteit. Het bevordert de woonomstandigheden en zorgt voor een gezonder binnenklimaat voor bewoners, wat bijdraagt aan hun welzijn. Misschien merk je niet direct het verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp, maar je merkt het wél wanneer het gebouw beter geïsoleerd is.
 • Financiële besparingen: De VvE verduurzamen leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, wat leidt tot lagere exploitatiekosten voor de VvE op de lange termijn. Dit omvat een vermindering van energiekosten en waardestijging van het vastgoed. Het is niet goedkoop om een groen dak aan te leggen, maar het verdient zich wel terug!
VvE verduurzamen

VvE beheer door OPTIMO

OPTIMO hecht belang aan duurzaamheid. Een VvE verduurzamen is een uitdagend maar lonend proces. Het leidt niet alleen tot kostenbesparingen voor de eigenaren, maar ook tot een positieve impact op het milieu.

Het is mijn missie om jouw VvE écht te ontlasten van de vele verantwoordelijkheden die bij het VvE beheer komen kijken. Denk daarbij aan de maandelijkse ledenbijdrage, jaarrekeningen, technisch beheer, en alle wettelijke eisen vanuit het geldende modelreglement. Ik ben een aanspreekpunt voor de eigenaren, en van mening dat een goede beheerder de VvE echt moet leren kennen. Bijvoorbeeld door langs te rijden als ik in de buurt ben en even een rondje door het complex te lopen. Maar natuurlijk ook door alle actiepunten die zijn afgesproken in de vergadering op te volgen. Door op tijd de notulen te delen, duidelijke informatie voor de aannemers en leveranciers te verschaffen en door zo nu en dan en het werk dat geleverd is te controleren.

Financiering voor verduurzaming binnen een VvE

Nog een voordeel van verduurzamen is dat je vaak steun krijgt van de gemeente. Wat voor soort steun, en op wat voor soort manier van verduurzamen, verschilt per gemeente. Soms biedt de gemeente hulp aan in de vorm van educatie, en soms in de vorm van subsidies. Andere gemeenten bieden een gratis warmte scan van jouw woning aan.

Als VvE kan je (onder bepaalde voorwaarden) subsidie aanvragen als onderdeel van de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De SVVE is een samenvoeging van bestaande regelingen. Het is bedoeld om de aanvraag van subsidies voor VvE’s te vereenvoudigen. Als je meer wil weten over de voorwaarden van de SVVE, klik dan hier

Ik heb al eerder benoemd dat een VvE verduurzamen zichzelf terugverdient. Voornamelijk doordat je op bepaalde energiekosten bespaard. Je geeft op de lange termijn minder geld uit, dan dat je zou doen wanneer je níét verduurzaamd.

De duurzaamheidsmaatregelen voor de VvE kunnen worden opgenomen in het Meerjarenonderhoudsplan. Dit betekent dat de kosten voor het verduurzamen over een langere periode van tijd verdeeld worden. De VvE kan naar de verduurzamingen toe sparen, of eenmalig de maandelijkse bijdrage van de VvE leden verhogen. Met kleine aanpassingen en doorrekeningen in het MJOP is een VvE verduurzamen tijdig te realiseren. Ik kan deze aanpassingen en doorrekeningen voor je maken.

Hoe gaat het verduurzamen van een VvE in zijn werk?

Nu weet je wat je allemaal kan doen om te verduurzamen, en hoe je dit kan financieren, maar hoe gaat het proces in is zijn werk? Hoe werkt het verduurzamen zelf, en waar moet je beginnen? Hieronder ligt is het proces toe in 4 stappen:

 1. Inventariseer
 2. Onderzoek
 3. Aannemer
 4. Uitvoering
 
 

Verduurzamen kan overweldigend en veel werk zijn. Het is verstandig om een beheerder in te schakelen. Wil jij jouw VvE verduurzamen, en kan je daarbij wat hulp gebruiken? Neem dan contact op. Ik kan het proces vanaf het begin ondersteunen en denk mee over wat er bij jouw VvE past.

Stap 1: Inventariseer

Inventariseer hoe de VvE er nu bij staat. Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn er al genomen? Is het gebouw bijvoorbeeld al geïsoleerd? Is er misschien een warmtepomp aanwezig? Als tweede wil je uitzoeken welke opties er bij jouw VvE passen. Zo is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld doordat het deels in de schaduw ligt, of omdat het vak binnenkort vervangen moet worden. Als laatste inventariseer je wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Maak een realistische begroting voor de uitvoering van de verduurzamingsplannen. Zoek uit hoog de maandelijkse bijdrage is, en wat voor aanpassingen zijn er nodig om de verduurzamingsmaatregelen mogelijk te maken.

Stap 2: Onderzoek

Onderzoek welke wetten en regelgevingen omtrent duurzaamheid die gelden in jouw regio. Doe ook onderzoek naar de subsidies die jouw gemeente aanbiedt. Subsidies verschillen per gemeente. Gemeente Leiden heeft een Groene Daken subsidie. Deze subsidie kun je het hele jaar door aanvragen, totdat het jaarlijkse budget van de gemeente op is. Er zijn wel verschillende voorwaarden voor deze subsidie; zo moet het groene dak in het grondgebied van Leiden liggen en minimaal 10 M2 groot zijn. Ook moet het dak minimaal 5 jaar in goede staat blijven. Andere voorwaarden en informatie over deze subsidie kan je op de website van de gemeente vinden.

Stap 3: Aannemer

Vind een aannemer voor de grotere aanpassingen aan het gebouw. Het is raadzaam om een paar verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken, om zo een aannemer te vinden die bij jou past. Je kan ook hulp vragen aan jouw VvE beheerder. VvE beheerders hebben vaak goede contacten in de omgeving, en weten wie er bij jouw VvE en jouw wensen past.

Stap 4: Uitvoering

Laat het werk uitvoeren. Informeer alle VvE leden regelmatig over de voortgang van de duurzaamheidsmaatregelen. Zorg er ook voor dat je zelf op de hoogt blijft van de voorgangen en nieuwe ontwikkelingen, zodat het proces soepel blijft verlopen.

Het proces van verduurzaming kan als omvangrijk en uitdagend worden ervaren. Het is raadzaam om een beheerder in te schakelen. Heb je plannen om jouw Vereniging van Eigenaars te verduurzamen en kun je daarbij wat ondersteuning gebruiken? Aarzel dan niet en neem contact op.

VvE beheer uitbesteden bij OPTIMO Beheer

Wil je jouw VvE beheer uitbesteden aan een professionele organisatie die met je meedenkt op alle fronten? Dan ben je bij OPTIMO Beheer aan het juiste adres. Ik zorg en ontzorg je op alle gebieden binnen VvE, en sta altijd voor jou klaar.

Ik maak graag een keer kennis!

Veelgestelde vragen VvE

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde vragen hieronder beantwoordt.

Ja, bij het kopen van een appartement wordt u direct lid van een VvE. Het is niet mogelijk om dit op te zeggen. Wanneer u uw huis verkoopt, wordt de VvE via de notaris stopgezet.

De kosten van de VvE worden vaak jaarlijks begroot door de VvE beheerder. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Hoe meer voorzieningen, hoe vaker er onderhoud nodig is en hoe groter de kans op hogere kosten.

Nee, huurders hebben geen beslissingsbevoegdheid.

VvE beheer houdt zich voornamelijk bezig met administratieve en financiële zaken, terwijl het VvE bestuur in gesprek gaat met de eigenaren en de vergaderingen organiseert. Als bestuur ben je uiteindelijk verantwoordelijk. Je kan uiteraard een hoop uitbesteden aan de VvE beheerder.

Het opstellen van een MJOP kun je in principe zelfstandig doen, maar het kan complex zijn en veel tijd en kennis vergen. Het is daarom aan te raden om hierbij de hulp in te schakelen van een deskundige, bijvoorbeeld een bouwkundige of externe VvE beheerder.

Een VvE reservefonds is bedoeld om de kosten van groot onderhoud te financieren. Het behoort op een aparte bankrekening te staan en de leden van de VvE leveren allemaal een bijdrage aan het reservefonds.

Het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is van groot belang voor een VvE. Dit plan geeft inzicht in het onderhoud dat nodig is aan het gebouw op korte en lange termijn en de bijbehorende kosten. Bij het opstellen van het MJOP is het belangrijk dat alle eigenaren van de VvE worden betrokken en inspraak hebben.

Het MJOP wordt door de vergadering van eigenaren vastgesteld. Hierbij geldt dat de vaststelling met een gekwalificeerde meerderheid moet worden gedaan. Dit betekent dat er minimaal 2/3e van het totaal aantal stemmen van de VvE aanwezig moet zijn en dat er minimaal 2/3e van deze aanwezigen vóór het MJOP moet stemmen.

Het is dus belangrijk om als VvE goed voorbereid te zijn op de vergadering waarin het MJOP wordt vastgesteld. Het is aan te raden om een bouwkundige of externe VvE beheerder te betrekken bij het opstellen van het MJOP en de begroting. Zij kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van een realistische begroting.

Wanneer het MJOP met een gekwalificeerde meerderheid is vastgesteld, zijn alle eigenaren verplicht om bij te dragen aan het reservefonds. Zo kan de VvE zorgen voor een goed gevulde buffer om het benodigde onderhoud aan het gebouw uit te voeren en kunnen financiële verrassingen worden voorkomen.

Een betrokken VvE Beheerder?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Meer weten? Lees ook eens onze andere blogs

VvE Laadpalen blog OPTIMO Beheer

VvE Laadpalen

Elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen worden steeds populairder. Maar hoe zit het met laadpalen als het complex een eigen parkeerplaats of een parkeergarage heeft? Dat kunnen we in deze blog uitleggen.

Lees verder »
Kosten van VvE Beheer

Kosten van VvE beheer

Wat kost het uitbesteden van het VvE beheer? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord is echter niet eenduidig. Een VvE heeft veel verschillende kosten, en de kosten van het beheer zijn afhankelijk van

Lees verder »